Geschiedenis Open Randenbroek Toernooi

Voor uw totaalbeeld even een overzicht vanaf het allereerste begin van de toernooien op LTV Randenbroek met daarin toegelicht wanneer de huidige commissieleden zijn toegetreden en wat ze hedendaags doen.

1971-1981

In het overzicht van 25-jaar LTV Randenbroek wordt in 1971 (één jaar na de oprichting) reeds bericht dat er op de banen van LTV Randenbroek voor het eerst een open toernooi gehouden wordt. Er werd toen gestreden in de categorieën D1 en D2 (hedendaags categorieën 7 en 8). De toernooicommissie stond in dat jaar onder leiding van een latere voorzitter van de club, de heer J.A. van Loon. Het open toernooi, wat in 1971 zo’n daverend succes was, werd direct in het tweede jaar al uitgebreid met de C-categorie (categorieën 5 en 6). Het lustrumjaar van de club zorgde in 1975 ervoor dat ook de B-categorie (categorieën 3 en 4) werd toegevoegd en daarmee zijn de huidige categorieën nog steeds intact gebleven al zijn de letters een aantal jaren geleden veranderd in cijfers. Omdat er van de periode ’71-’81 weinig materiaal bewaard is gebleven, kan alleen gemeld worden dat in de tussenliggende jaren in willekeurige volgorde Maarten Dirkzwager, Hans Lelieveld, Frans Bogers, Truus Oskamp en George Rijke de toernooidirecteuren waren. Arie den Hond was de laatste in 1981 van de generatie ‘Ópen Toernooi’.

1982-1992

Na 11 edities avonden lang te hebben beraamd over een echt goede naam en een andere opzet voor het toernooi, werd in 1982 voor het eerst de toernooinaam gebruikt, die eigenlijk nu nog steeds in de volksmond wordt gebruikt: Open Randenbroek Toernooi, kortweg ORT. In dat jaar nam Jos Fremeyer samen met Paul de Wilde het heft in handen. Samen zorgden zij 6 jaar lang voor de organisatie. Dit illustere duo maakte vervolgens plaats voor een ander duo, te weten; Kees Oskamp en Frans Bogers. Zij maakten een 5-jarig lustrum (1988-1992) vol. In het laatste jaar (1992) van deze twee heren beloofde huidig toernooidirecteur Jerry bij winst van de ORT dat hij het volgende jaar de commissie zou komen ‘versterken’.

1993-2001

Zo geschiede het en Jerry debuteerde in 1993 in de ORT-commissie onder de nieuwe toernooidirecteur Lodi Klement. Het volgende jaar lag de leiding voor één jaar in handen van Joke van Nimwegen. Richard van Noordenburg en Jerry Tuhusula namen het toernooidirecteurstokje in 1994 over en Jerry heeft dat niet meer losgelaten. Ten tijden van het overnemen van het stokje werd nog gewerkt met een zogenaamd invitatie-B, waarbij B-spelers uitgenodigd werden door de toernooicommissie. Zij werden verdeeld over 2 poules van 4 en gingen strijden om de hoofdprijs. In 1994 werd deze constructie overboord gegooid en konden alle B-spelers uit de regio Amersfoort zich inschrijven. Dimitry Wijnen werd in 1994 door Jerry gevraagd even mee te helpen om het ORT-dagblad te gaan verzorgen wat dagelijks verscheen tijdens het toernooi om de deelnemers en toeschouwers op de hoogte te houden van het wel en wee tijdens de toernooiweek. Na wat materiële aanloopproblemen is hij dat tot aan de huidige editie gaan doen. Milo van Boeijen bezweek een jaar later ook voor de smeekbeden van Jerry om dé PR-man te worden en heeft sindsdien acte de presence gegeven.

Tijdens het 25-jarig bestaan van LTV Randenbroek in 1995 werd overdag een A-toernooi georganiseerd, welke reeds in 1996 zijn Waterloo vond in verband met het gebrek aan een hoofdsponsor. In 1996 vond Richard het welletjes en ging Jerry alleen als toernooidirecteur verder. Het ‘planningsduo’ Wendy van Empelen en Belinda Wegner verscheen ten tonele in 1998 en hebben zich sindsdien bekommerd om de planning. Daarnaast verzorgen zij de laatste jaren ook de schitterende aankleding van het park. Het ‘Millennium’ deed Bart Bloembergen en Aret Aprahamian besluiten tot de commissie toe te treden. Beiden heren bewijzen hun waarde door het waterdragen, wegbrengen van mensen, slepen, sponsoravond, etc, etc op zich te nemen.

2001-2010

In het jaar dat Royal Taste BV besloot zich als hoofdsponsor aan het toernooi te binden (2001) werd Wijnand Bakker aangetrokken om de programmaboekjes en dagbladen in elkaar te zetten. Vanaf dat jaar ging het toernooi verder onder de naam Royal Taste Open (RTO). De laatste telg van dat negental, Pascal Tuhusula, kwam er in 2002 bij en was de fotograaf en redacteur van het dagblad. In 2003 werd duidelijk dat van het vaste 9-tal iedereen (op Pascal na) zal stoppen in 2006, om het 25-jarig jubileum van het Open Randenbroek Toernooi te vieren. Aangezien Pascal graag verder wilde en het toernooidirecteurschap op zich wilde nemen werd er al druk gekeken naar een nieuwe commissie samenstelling. De eerste stap die hierin genomen werd, was het aantrekken van Ivar Luth in 2004. Met die aanstelling werd ook direct een nieuwe hoofdsponsor aangetrokken, Winkel Makelaars & Financieel Advies. Het ORT zou hiermee voor 3 jaar het Winkel Open gaan heten. 2004 was het enige jaar dat Jerry vanwege gezondheidsproblemen er niet bij kon zijn. Dimitry werd toen toernooidirecteur ad-interim. Tevens was dit ook zijn laatste jaar en dat van Aret. In 2005 werden 3 nieuwe commissieleden gecontracteerd. Sebastiaan Burgstede, Gerard van den Berg en Robert Nieuwland kwamen bij de commissie. Omdat Robert een snuffelstage in Amerika mocht lopen, moest hij zijn debuut dat jaar uitstellen. Het thema ‘ Piraterij’ was dat jaar bedacht en uitgewerkt door Ivar, die er vervolgens zijn afscheidscadeau van maakte en vertrok naar Soestdijk.

In 2006 bestond het Open Randenbroek Toernooi 25 jaar. Dit jubileum was tevens het laatste jaar van Jerry, Milo, Wijnand, Bart, Wendy en Belinda. In dit jaar werden Bianca Jansen, Chantal Tuhusula, Paul Albers gecontracteerd bij de commissie en werd dit ook het 1e officiële jaar van Robert. Het toernooi werd een groot feest met vele oude bekenden op het park. Helaas voor de nieuwe commissie werden zij geconfronteerd met het wegvallen van hoofdsponsor Winkel. 2007 was het begin van de nieuwe generatie. Onder leiding van Pascal en Sebastiaan, werd de bestaande commissie Gerard, Robert, Bianca, Chantal en Paul aangevuld met Sander Jansen, Jos Plompen en Arjan van den End. De eerste goede actie van deze commissie was het committeren van de nieuwe hoofdsponsor Telman & Van Leeuwen Makelaars. Het 1e Telman & Van Leeuwen Open werd uitgebreid gevierd in het thema Las Vegas. Een nieuwe traditie werd tijdens dit jaar ook ingezet, namelijk het toernooi voor oud-commissieleden tijdens de openingsavond voor het toernooi. Helaas besloot Paul er na 2 jaar alweer mee te stoppen, maar is inmiddels met Sam Yeganeh een waardige opvolger gevonden.

In 2008 werd het park geheel omgetoverd in Oosterse sferen. Het Verre Oosten was ook het thema dit jaar. Het mooie klimaat en de gezelligheid op straat werd in z’n geheel gekopieerd op LTV Randenbroek. Het was een fantastische week met o.a. een budo-demonstratie door Theo Meijer Sport, een super gezellige en drukke feestavond, maar vooral veel goede en spannende wedstrijden. Helaas besloten Jos Plompen en Arjan van den End aan het einde van het toernooi met het commissiewerk te stoppen. In Pim Schijven en Ingmar Kolbrink zijn waardige opvolgers gevonden. Zij zullen vanaf 2009 de commissie versterken. In 2009 was het thema ‘Volendam’. Het kleine, schitterende dorpje aan het IJsselmeer, gaf ons als commissie voldoende inspiratie om het tennispark om te toveren tot klein Volendam. In Volendamse klederdracht gehuld, werd het toernooi muzikaal geopend natuurlijk. De successen van de palingsound was ons ook niet ontgaan. Een primeur dit jaar, waren onze eigen toernooikoks. Deze mannen brachten extra sfeer op het terras en het eten werd voortreffelijk verzorgd. Het is wederom gelukt om een hele week de gezelligheid er goed in te houden. Ook de inschrijvingen van het toernooi overschreden weer het maximale en zo kijken we weer uit naar 2010.

Dat de commissie van het ORT het toernooi altijd met veel toewijding en liefde organiseerd, deed de commissie besluiten om in 2010 het thema ‘Love’ te bedenken. Het park was geheel gehuld in rode en roze kleuren, waarbij iedere romantisch detail terug te vinden was. Al dansend werd het toernooi geopend en met extreem hoge temperaturen en een succesvol Nederlands elftal, werd het een broeiende en supergezellige toernooiweek. Tevens werd dit jaar voor het eerst het initiatief ‘Vrienden van het ORT’ gestart. Voor 50 euro kunnen mensen zich vriend van het ORT noemen, waarmee zij de commissie financieel steunen en tevens een aandeelhouder worden van het toernooi. Het succesvolle concept wordt in 2011 voortgezet.

2011-2016

In 2011 zal het ORT haar 30-jarige jubileum vieren, dus dat moet een feestje worden. Een feestje begint natuurlijk met een goede organisatie. De commissie besloot om Hanneke Schoordijk als versterking aan de organisatie toe te voegen. Haar eerste grote activiteit was het bedenken en uitwerken van het thema FEESTJE. Met de gehele commissie hebben we dit thema in stijl uitgevoerd. Op het park mocht het de bezoekers aan niets ontbreken en iedereen was welkom op ons feestje. Waar de weergoden in het begin van de toernooiweek nog voor wat onrust zorgden, eindigden we met een schitterend finaleweekend. Dit werd gecomplementeerd met het bericht van hoofdsponsor Telman & Van Leeuwen Makelaars om in 2012 ook als hoofdsponsor aan het toernooi verbonden te blijven.